Kdaj se pojavijo prve japonke?

Objavil admin 07/04/2016 0 Komentiral

Kdaj so se pojavile prve japonke?

 

 

Čevelj je obuvalo za varovanje človeškega stopala, medtem ko delaš razne aktivnosti. Uporabljajo se tudi kot modni dodatek. Zasnova čevljev se je močno razlikovala skozi čas in od kulture do kulture. Poleg tega modne smernice pogosto narekujejo številne elemente čevljev, ko so na primer čevlji z visokimi petami ali z ravnim podplatom. Sodobna obutev se zelo razlikuje v stilu, kompleksnosti in cene. Osnovne natikače sestavlja le eden tanek trak in podplat. Čevlji iz visoke mode so lahko iz zelo dragih materialov in zahtevne izdelave, zato se prodajajo za več tisoč dolarjev na par. Ostali čevlji so za zelo posebne namene, kot so čevlji narejeni posebej za planinarjenje ali smučanje.

 

Tradicionalno so čevlji izdelani iz usnja, lesa ali platna, vendar se vse bolj izdelujejo iz gume, plastike in drugih materialov, petrokemičnega izvora.

 

Najstarejši znani čevlji so natikači iz leta okoli 7000 ali 8000 pred našim štetjem, ki se nahajajo v Fort Rock jami v ameriški zvezni državi Oregon. Najstarejši usnjeni čevlji, izdelani iz enega kosa kravje kože, vzdolž prepletena z usnjenim trakom, šivom spredaj in zadaj, so našli v Areni jamskega kompleksa v Armeniji leta 2008 in verjamejo, da so iz leta 3500 pred našim štetjem.

Domneva se, da so se čevlji uporabljali že dolgo pred tem, ampak zato, ker so bili uporabljeni materiali hitro pokvarljivi, je težko, da bi našli dokaze o najzgodnejši obutvi. Ti zgodnji modeli so bili zelo preprosto oblikovani, pogosto zgolj "stopala vrečke" iz usnja za zaščito stopal pred kamni in mrazu. Pogosto so bili najdeni v hladnejših podnebjih.

 

V Evropi so našli približno 1500 let stare japonke., ki so bile izdelane iz listov papirusa. Takšne so nosili tudi v Jeruzalemu, v prvem stoletju skupne dobe. Japonke je nosilo veliko civilizacij in izdelane so bile iz različnih materialov.  Egipčanski natikači so bili narejeni iz papirusa in palmovih listov. V Afriki so jih izdelovali iz kože, v Indiji pa iz lesa. Na Kitajskem in Japonskem sta bila uporabljena riž in slama.

 

 

Medtem ko so japonke pogosto nosili ljudje v starih časih, kot so Egipčani, hindujci in Grki, drugi niso videli potrebe po obutvi in so večino časa bili raje kar bosi. Egipčani in hindujci so uporabo čevljev popestrili z nekakšnimi okraski obutve, kot so soleless sandali, znani kot "Kleopatra", ki niso predstavljali nobene praktične zaščite za nogo. Stari Grki so v veliki meri gledati na obutev kot neestetsko in nepotrebno. Čevlje so nosili predvsem v gledališču, kot sredstvo za povečanje postave. Mnogo raje so bili bosi. Tudi športniki v antičnih olimpijskih igrah so sodelovali bosi - in goli. Celo bogovi in ​​junaki so bili v prvi vrsti upodobljeni bosi. Tekači v antični Grčiji so tudi menili, da je veliko bolje teči bos. Filipid, prvi maratonec, je pretekel pot od Aten do Šparte v manj kot 36 urah. Po bitki pri Maratonu, je tekel naravnost z bojišča v Atene obvestiti Atence z novicami.

 

Rimljani, ki so na koncu osvojili Grke in sprejeli številne vidike njihove kulture, niso sprejeli grškega dojemanja za obutev in oblačila. Sužnji in berači si niso privoščili niti natikač in so običajno hodili kar bosi. Rimljanska obleka in obutev sta bile videti kot znak moči in kot nujnost za tiste, ki so živeli v civiliziranem svetu.